Sezon wiosenno-letni to czas, który najbardziej kochają miłośnicy spędzania wieczorów na wspólnym grillowaniu. Miło spędzony wieczór nie odbędzie się jednak bez solidnego grilla i wysokiej jakości rusztu, na którym przygotowywane są posiłki dla gości. Jeśli stajesz przed wyborem rusztu do swojego grilla oraz zastanawiasz się jak powinno się je konserwować to jesteś w odpowiednim miejscu – doradzimy Ci, jakie ruszty do grilla są odpowiednie dla Ciebie oraz, jak je konserwować, aby posłużyły na lata.
Ruszty do grilla żeliwne – zainwestuj w solidną konstrukcję!
Zdecydowanym faworytem większości posiadaczy grilli gazowych są ruszty do grilla wykonane z żeliwa. Charakteryzują się one bardzo solidną konstrukcją i są łatwiejsze w utrzymaniu niż ruszty stalowe. Ponadto dużą zaletą tych rusztów jest duża retencja ciepła – oznacza to, że nawet po całkowitym wygaszeniu ognia, ruszt utrzymuje ciepło, a co za tym idzie potrawy nadal się na nim znajdujące utrzymują temperaturę. Dzięki temu osoba przygotowująca potrawy może na spokojnie odejść od grilla bez obawy o wystygnięcie czy przypalenie pozostałych posiłków.
Ruszty do grilla wykonane z żeliwa zabezpieczone są przed nadmiernym przywieraniem mięs czy warzyw, które się na nim znajdują. Ta właściwość jest bardzo korzystna dla użytkowników, ponieważ nie są oni zmuszeni do żmudnego „szorowania” rusztu z resztek jedzenia czy zaschniętego tłuszczu.
Jak konserwować i dbać o żeliwny ruszt?
Większość żeliwnych rusztów, jakie oferowane są na polskim rynku, pokryte są specjalną powłoką, która umożliwia ich łatwiejszą konserwację. Przede wszystkim są one mniej narażone na pojawienie się rdzy, dlatego użytkownicy, kupując ten ruszt, dokonują inwestycji na lata. Produkt z żeliwa jest bardzo łatwy do utrzymania czystości i nie trzeba kupować drogich preparatów do mycia takich rusztów. Najlepiej sprawdzi się dedykowana do tego chemia, która jednak nie jest z najwyższej półki cenowej (cena porównywalna jest z innymi, tradycyjnymi środkami chemii domowej). Ułatwieniem w czyszczeniu może być specjalna szczotka do czyszczenia rusztów, która również nie kosztuje dużo, a może skrócić czas pracy konserwacji rusztu żeliwnego.
Ruszty do grilla stalowe – konserwacja i zabezpieczenie przed rdzą
Innym rodzajem rusztów są ruszty do grilla wykonane ze stali. Nadal wielu użytkowników korzysta z nich, ponieważ są dobrze przystosowane do warunków polowych. Ze względu na ich mniejszy ciężar, posiadacze tych konstrukcji mogą przewozić je na duże odległości. Konserwacja rusztu stalowego jest bardziej rozbudowana niż konserwacja produktu żeliwnego. Należy przykładać do niej większą uwagę, ponieważ stal może być narażone na większe rdzewienie, a zapobiec temu może jedynie odpowiednie zabezpieczenie tworzywa. Ponadto ruszty do grilla stworzone ze stali zdecydowanie częściej powodują przywieranie przygotowanych posiłków i generowanie trudnych do usunięcia zabrudzeń.
źródło zdjęć: freepik.com